Episcopul Cozma Lostun

In jos

Episcopul Cozma Lostun

Mesaj  Florin la data de Joi Noi 18, 2010 5:24 pm

Cozma Lostun s-a născut la data de 26 aprilie 1931, în satul Neagra Şarului din comuna Şaru Dornei (judeţul Suceava), primind la botez numele de Constantin. Încă din tinereţe s-a distins prin zelul său şi l-a urmat pe părintele Glicherie Tănase la Mănăstirea Slătioara, participând la construirea acesteia. În anul 1956 a fost hirotonit ieromonah de către PS Glicherie şi ulterior a fost numit stareţ al Mănăstirii Slătioara.

La data de 1/14 noiembrie 1978, "la îndemnul unor persoane din afara Bisericii" [1], arhimandritul Cozma Lostun a fost hirotonit ca episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe pe Stil Vechi din România de către mitropolitul Glicherie Tănase, asistat de către episcopul Silvestru Onofrei. În perioada 1977-1978, episcopul Cozma s-a ocupat de construcţia unei noi aripi a Mănăstirii Slătioara.

La data de 13/26 noiembrie 1981, PS Cozma, împreună cu IPS Glicherie şi PS Silvestru l-au hirotonit ca arhiereu pe arhimandritul Demosten Ioniţă.

În anul 1977, Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a intrat în contact cu Biserica Ortodoxă de Stil vechi a Greciei. Astfel, preotul român Vasile Pătrăcescu a vizitat Mănăstirea Sf. Ciprian şi Justina, care se afla sub omoforul Sinodului condus de arhiepiscopul Auxentios. În acelaşi an, stareţul mănăstirii sus-menţionate, arhimandritul Kiprian, a efectuat o vizită la Biserica Ortodoxă de stil vechi din România. La revenirea sa în Grecia, el a făcut un raport favorabil despre Biserica din România şi Biserica de stil vechi din Grecia a fost de acord să stabilească relaţii cu Biserica din România. Ca urmare, în 1979, episcopul Silvestru Onofrei a semnat declaraţia de intrare în comuniune euharistică cu sinodul condus de mitropolitul Kallistos de Corint, în timpul unei vizite în Grecia. Cu prilejul aceleiaşi vizite, a fost confirmată validitatea hirotoniilor episcopale din ierarhia română.

În anul 1983, mitropolitul Glicherie a devenit grav bolnav. Nu a fost numit nici un locum tenens, dar episcopul Silvestru a preluat conducerea Sf. Sinod, în calitate de cel mai vechi episcop.

În acelaşi an, mitropolitul Kallistos de Corint a părăsit sinodul bisericii din Grecia ca urmare a unor neînţelegeri de ordin ecleziologic, iar mitropolitul Antonios a devenit preşedintele Sinodului Kalistit. În anul 1984, Sinodul Kalistit s-a unit cu Sinodul mitropolitului Gherontios, dar mitropolitul Kiprianos de Oropos şi Fili a refuzat să accepte acest lucru şi a fondat un nou sinod împreună cu episcopul Giovanni de Sardinia. Datorită relaţiilor sale personale cu românii, mitropolitul Kiprianos i-a convins să rămână în comuniune cu aceştia şi astfel Biserica Ortodoxă de stil vechi din România a intrat în comuniune cu Sinodul Kiprianit. PS Cozma a protestat, fiind nemulţumit de intrarea în comuniune cu mitropolitul Kiprian de Oropos şi Fili, considerându-l eretic, deoarece era considerat modernist şi susţinea o ecleziologie "falsă". El susţinea păstrarea tradiţionalismului ortodox, refuzând orice element de modernitate.

În luna martie 1984, a avut loc un puternic incendiu la Mănăstirea Slătioara, focul izbucnind în paralel în 5-6 locuri. În chilii au fost găsit câteva sticle incendiare. Focul a mistuit câteva clădiri de bunuri materiale şi alimente. Episcopii Silvestru şi Demostene l-au acuzat pe episcopul Cozma că a pus deliberat focul şi că ar fi agent al Securităţii strecurat în mănăstire cu scopul de a o submina din interior. Aceasta pentru că Episcopul Cozma era împotriva unirii BOSVR cu Kiprianismul. Cu toate acestea, por-kiprianiştii de la Slătioara au făcut în aşa fel încât CUM NU ŞI-AU DAT SEAMA PÂNĂ ACUM CREDINCIOŞII DE EREZIE, aşa şi atunci, ÎNCÂT TOŢI L-AU CREZUT NEBUN PE EPISCOPUL COZMA. După ce a fost acest scandal, BOSVR a rămas fără un Episcop, PS. Cozma retrăgându-se şi făcând o Mănăstire în satul natal, iar BOSVR a intrat în comuniune liniştită, cu kiprianiştii, tăcând şi fără să spună nimeni nimic. Preoţii care cunoşteau problema au văzut cât de mare putere de manipulare aveau preoţii ce susţineau grecii, încât s-au temut şi nu au spus nimic de erezie. Astfel, până în ziua de azi, nimeni nu a ştiut nimic.

După moartea Episcopului Cozma, sora acestuia a fost convinsă să cedeze mănăstirea unui nepot al Mitropolitului Vlasie, care acum este stareţ acolo şi slujeşte ca episcop, adică Iosif Mogârzan. Acesta deja manipulează poporul ca toţi să uite trecutul şi rănile care le-a suferit PS. Cozma din cauza unchiului său, acum mare Mitropolit, ce a dus BOSVR în prăpăstioasă erezie, doar de dragul de a ajunge mare în sinod şi de a avea tot ce-şi doreşte, pentru că nu degeaba a compromis BOSVR ci în schimbul la CEVA ANUME:!:

Florin
Vizitator


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum